Joo, pitäisi opiskella, mutta kaiken tiedonhaun tuoksinnassa löysin omaa tutkimustani koskevaa käyttökelpoista materiaalia, jonka nyt täten muillekin tiedotan. Satu Saarinen kirjoitti 3.1.2012 Kaleva-lehdessä artikkelin Taide ja kirjallisuus Afrikka-mielikuvien muokkaajana, http://www.kaleva.fi/mielipide/vieras/taide-ja-kirjallisuus-afrikka-mielikuvien-muokkaajana/564476/ ja hyötykäytti kenialaisen kirjailijan Binyavanga Wainainan artikkelia ”How to Write About Africa”. Wainaina ironisoi ”oikeaa” tapaa kirjoittaa maanosasta ja niin sanottua pelastamisen perinnettä: "Afrikkaa kuuluu sääliä, palvoa tai dominoida." Kärsimysporno saa oman osansa ivasta: "Kuvaile kuolleita ruumiita, mieluusti yksityiskohtaisesti. Tai vielä mieluummin alastomia ruumiita. Mikä tahansa tuotoksesi, jossa afrikkalaiset näyttävät likaisilta ja kurjilta, tulee saamaan huomiota "todellisen Afrikan" kuvauksena. Muista, että suurin tabu Afrikka-kirjoituksissa on kuvata valkoisten ihmisten kärsimystä tai kuolemaa."

Lainauksia suoraan Saarisen artikkelista: ”Wainaina osoittaa terävästi, miten kolonialistinen, ylhäältä määrittävä historiakuva Afrikasta uusiutuu kuin huomaamatta taiteessa ja kirjallisuudessa: "Ujuta afrikkalaishahmojesi joukkoon alaston soturi, uskollinen palvelija ja poppamies. Tai korruptoitunut poliitikko, kykenemätön matka-opas ja prostituoitu, jonka kanssa kuitenkin harrastit seksiä. Muista, että uskollinen palvelija käyttäytyy aina kuin 7-vuotias ja tarvitsee tiukkaa kuria, pelkää käärmeitä ja viihtyy lastesi seurassa.".” ”Matkailussa perinteiset Afrikka-mielikuvat ovat laajasti hyödynnettyjä: turisti majoitetaan safarikohteissa suorastaan blixeniläiseen idylliin moskiittoverkkotelttoineen ja mustine palvelijoineen, upeine maisemineen ja auringonlaskuineen. Luontokokemuksen täydentää ympärillä ärjyvä villi luonto.” ”Wainainan mukaan "lukijasi pettyvät jos et mainitse Afrikan valoa ja auringonlaskua. Se on aina iso ja punainen. Taivas on aina suuri. Äläkä koskaan sano mitään negatiivista elefanteista tai gorilloista." Jopa me matkailijat siis uusinnamme matkakertomuksillamme kliseistä Afrikka-kuvaa...”

Näinkö se menee? Miten itse mahdan tiivistää matkakertomukseni satunnaiselle kyselijälle palattuani? Nyt en ehdi enempää analysoida tekstiä tai selventää järjenjuoksuani, mutta tässä alkaa olla lähtökohtia tulevalle gradulleni. Jatkossa lisää->