Oli pakko johonkin tuo kirjoittaa, niin miksei sitten tänne. "Kiireellä ei ole siunausta" sopii kai tämän paskapalvelimenkin kanssa. Kun tässä on odoteltu ja kiukuteltu, niin kyllä täytyy tunnustaa että lopputulos on ihan kelvollinen - pitää vain opetella uudet kujeet sen käyttöön.

Ajattelin aikani kuluksi muistella, missä kaikissa maissa olen käynyt. Taisi olla 21 kappaletta. Huom: olikin 25 kpl.

Suomi - synnyinmaa: kohta joka kolkka nähty

Ruotsi - lapsena roadtripeillä - ei muistikuvaa, 16-vuotiaana isän kanssa, reilietappi ja viime syksynä ukon kanssa päiväseltään

Norja - lapsena kuulemma roadtripeillä ja 16-vuotiaana sisältyi em. Lapin ympäriajoon (parissa päivässä se tehtiin)

Venäjä - ensimmäinen ulkomaanmatka, mistä muistan jotain: Viipurinlinnan, Monrepos'n, torin ja parittelevat koirat... Sekä katosta roikkuvalla kettingillä vedettävät vessat, punatukkaiset naiset ja pahanmakuisen hernerokan.

Saksa - osallistuin yläasteen projektiin 15-vuotiaana, majoitin ensin yhtä "Gyntherin" näköistä jäbää ja sitten asuin viikon Christinin luona Rövershagenissa. Kirjoittelimme toisillemme vuosia, nyt en tiedä missä hän on. Kävin Hampurissa ja Straalsundissakin.

Tsekki - Tsekin kentällä oli turhan pitkä stoppi, joten otimme taksin ja kävimme katsomassa erikoista kelloa ja sitä patsassiltaa.

Israel - meillä eli äidillä ja minulla ja koko Huittisten(!!) seurakunnalla oli oppaana Seela Sellan poika. Kävimme kaikki tärkeät paikat Jerusalissa ja Haifassa ja ajelimme ympäriinsä Golanit ja Kuolleetmeret. Kaksi päivää myöhemmin kun olimme palanneet Suomeen, syttyi vuoden 2006 kesäsota. Tunnelme oli jo ollutkin kiristymään päin, porukalla pyssyt fölissä. Alunperin meidän piti mennä kibbutsille eikä soluttautua huittislaisiin, mutta kerrankos tuota suunnitelmat muuttuvat.

Gambia - 2007 lähdin sinne kesätöihin, edelleen aika ummikkona. Ostimme ja myimme paikallisten käsitöitä. Kävimme myös eläinpuistoissa ihailemassa apinoita, hyeenoja ja krokotiileja. Siinäpä se eläimistö nykypäivänä, ellei upeaa linnustoa oteta lukuun. Seilasimme Gambia-joella ja flirttailimme bumsterien kanssa. Asuimme kaksin samanikäisen (16) kaverini kanssa kissanhoitoa vastaan.

Italia - osallistuin lukiossa kansainvälisyyshankkeeseen ja kävin italialaista lukiota viikon ja matkustelin host-perheeni kanssa, mm. Como-järvelle. Sama tyttö asui minun luonani viikon, muttei meillä oikein synkannut. Syy oli ehkä hänen hullu poikaystävänsä, joka kyyditsi meitä kännissä ylinopeutta kaiken aikaa Giulian kanssa tapellen...

Hollanti - lähdin lyhytaikaiseen vaihtoon lukiosta 2008 Ameersfortiin, nyt ihan yksin, asuin kahdessa eri host-perheessä ja  kävin mm. Amsterdamin pakolliset läpi, kuten Anne Frankin kodin, ja Haagissa.

Iso-Gritannia - palatessani Hollannista olin vajaan viikon Lontoossa: ajoin ensimmäistä kertaa metrolla ja vierailin miltei kaikki museot ja London Eyen, vaikka oli kuumetta. Sikhit kiusasivat ja joulutorilla riitti kuhinaa Thamesin varrella. Oli hassua nähdä kaikki paikat, joista aina oli kuullut, kuten Hyde Park ja Big Ben!

Unkari - vuokrasimme perheeni kanssa mökin Domoslosta (en osaa kirjoittaa oikein, mutta Egerin lähellä pikkukylä). Ajelimme busseilla ja viestimme paikallisten kanssa lähinnä käsimerkein. Yksi rouva puhui englantia ja kutsui katsomaan lampaitaan. Kiipesin sortumaisillaan olevaan minareettiin, kävin marsipaanimuseossa ja nautin unkarilaisesta kylpyläkulttuurista. Eksyin äidin kanssa ja ajelimme "peukalokyydillä" pois jostain randomkylästä vuorten takana, jonne meidät vei paksua sätkää vetelevä bussikuski. Kun kysyin, oliko joku paikka etsimämme kylä, puolet kyydissäolijoista nyökytti ja puolet pudisti päätään. Ihmekös tuo, että eksyimme. Se oli 18-vuotissyntymäpäiväni, muuten.

Sveitsi - lähdin kirjoitusten jälkeen interrailille lukemaan pääsykokeisiin. Pääsin muuten kumpaankin yliopistoon, Ouluun ja Helsinkiin. Olin Zurichissä hetken, älkää kysykö miksi lensin juuri sinne. Kallis paikka! Ne olivat kevään 2009 ensimmäisiä aurinkoisia päiviä.

Ranska - saavuin Pariisiin Strasbourgin kautta pikapikajunalla kiirastorstaina. Hostellini ikkunasta näkyi Eiffel-torni. Seuraavina päivinä kävin ne kaikki läpi - Riemukaaret ja Louvret ja pääsiäismaanantaina vielä Versailles'nkin, kolmen tunnin jonotuksen jälkeen Angin kanssa, jota minulla on vieläkin joskus ikävä. Pääsin myös arkkipiispan pääsiäiskulkueeseen.

Itävalta - reilimatkani kuume iski täällä, vilustuin lie yöjunassa. Katsin nähtävyyksiä ja etsin Tonavaa sitä koskaan löytämättä. Söin matkani ensimmäisen lounaan vasta Wienissä...

Tanska - kävin konsertissa Tivolissa, ajelin polkupyörällä ja tapasin toinen toistan hullumpia maahanmuuttajamiehiä.

Viro - olen ajanut sen läpi monta kertaa. Saaremaalla olin äidin kanssa kylpylähoidossa, kerran ajoimme turistibussilla perheen kanssa Tarton kautta Vilnaan ja kerran ukon kanssa yövyimme Tallinnassa matkalla Varsovaan. Kerran olimme Päivä Tallinnassa-risteilyllä ukon ja anopin kanssa.

Latvia - kerran olemme siis ajaneet läpi ja kerran Vilnaan ja takaisin-matkalla yövyimme Riiassa takaisin tullessa. Heitin kolikon Riiassa toivomuskaivoon jpääsin kuin pääsinkin takaisin parin vuoden sisään! Taisimme ensimmäisellä reissulla päästä myös paikallistelevisioon, kun riksapoika ajoi keskelle tanhunäytöstä.

Liettua - kerran eksyin siellä hippifestivaaleille ja kerran moottoripyöräjengiläisten vihaamaksi. Viimeisellä kerralla oli pitkäperjantai, ja pääsimme kurkistelemaan kirkonmenoihin Ihmeitä tekevän Neitsyen luona.

Turkki - äkkilähtö vuonna 2010, löhösimme ukon kanssa Alanyassa ja tutkimme, mitä siellä voi tehdä - no vaikka mitä!

Puola - ajoimme pääsiäisenä 2011 Varsovaan bussilla ja yövyimme halvassa neljän tähden hotellissa 21-tuntisen matkan päätteeksi.

Tansania - olin siellä vaihto-oppilaana kevään 2012. Kävin Tangassa, Morogorossa, Bagamoyossa, Moshissa ja tietenkin Sansibarilla - kahdesti, menetin sille sydämeni.

Etelä-Afrikka - kävin siellä maaliskuussa vuosi sitten vaihto-oppilastoverini ja hänen isänsä kanssa, ajoimme Baz Busseilla Coast to coast - Johannesburgista Kapkaupunkiin parissa päivässä. Katselimme nähtävyyksiä. Harrastan ilmeisesti näitä pikaroadtrippejä.

Kenia - ajoin sinne uuden kaverini kanssa Dar es Salaamista. Mombasa on kiva kaupunki ja sen ympäristön rannat useammankin biisin arvoiset!

Tunisia - äkkilähtö kesälomilla -12: ajettiin ympäri maan turistibussilla, missä olit hyvät ja huonot puolensa. Halvin vaihtoehto, ja ihan antoisaa: dromedaaroratsastus dyyneillä ja auringonnousu Saharassa...